ההבדלים והדמיון בין הוראה לפיתוח הדרכה? מדריך למורים ששוקלים הסבה
- מעיין דוידי
- 30 באוק׳ 2023
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 12 באפר׳
יותר ויותר מורים שוקלים לעשות הסבה מקצועית לעולם הארגוני, ושואלים את עצמם: האם יש לי מה להציע בפיתוח הדרכה? החדשות הטובות הן שלמורים יש יתרון מובהק, הרבה יותר ממה שנדמה.
במאמר הזה נעמיק בהבדלים ובקווי הדמיון בין הוראה לפיתוח הדרכה, ונראה למה מורים שמתלבטים לגבי שינוי קריירה דווקא מתאימים מאוד לתחום. אם אתם מחפשים לאן ממשיכים אחרי ההוראה, זה מדריך שיכול לעשות לכם סדר.
כאשר אנשי הוראה ומורים מגיעים לצומת דרכים בקריירה שלהם, רבים מוצאים את עצמם שוקלים לחשב מסלול מחדש. אחת מהסבות המקצוע הפופולריות ממערכת החינוך הוא המעבר לתפקיד מפתח הדרכה בארגונים. ויודעים מה... זה לא מפתיע, שכן הדמיון בין תפקידי הוראה ופיתוח הדרכה בולט מאוד.
שימו לב, בפוסט אשתמש בשפה מקצועית של פיתוח הדרכה. במידה וישנם מונחים שאתם עדיין לא מכירים, תוכלו לקרוא עליהם בפוסט הראשון: מילון מונחים: שפת פיתוח ההדרכה הארגונית.

למה מורים מתאימים לפיתוח הדרכה? הכישורים שכבר יש לכם:
א. פיתוח מאקרו ומיקרו:
מורים ומפתחי הדרכה בארגונים אחראים על יצירת חומרי הדרכה מגוונים, כגון: תוכניות לימוד, מערכי שיעור, סרטונים, מצגות ועזרי הדרכה שונים.
בעת פיתוח תוצרים אלו, המורים בונים בקפידה את מתודולוגיות ההוראה שלהם כך שתתאים למטרות תוכנית הלימודים, תוך התחשבות בצרכים וביכולות הספציפיות של תלמידיהם. הם מתכננים את רצף הפעילויות, קובעים את שיטות ההוראה והמשאבים שיש להשתמש בהם, ומתווים את אסטרטגיות ההערכה להערכת התקדמות התלמידים.
באופן דומה, מפתחי הדרכה בארגונים מפתחים תוכניות הכשרה ומודולי הדרכה המותאמים לצורכי העיסוקים, התפקידים והצרכים השונים שקיימים בארגון. מפתחי הדרכה מגדירים את מטרות הלמידה והיעדים של תוכניות ההכשרה ולאחר מכן מפתחים תוכנית מקיפה המכסה את הידע, התפיסה והמיומנויות הדרושות.
כחלק מהעבודה של פיתוח החומרים, גם המורים וגם מפתחי ההדרכה מבטיחים שחומרי ההדרכה מאורגנים היטב עם רציונאל ברור והגיוני, ומנסים כמה שיותר לגרום לחווית למידה אפקטיבית וטובה. זה כרוך בבחירת תוכן מתאים, שילוב אלמנטים אינטראקטיביים ושימוש בשיטות הדרכה שונות, כגון: סרטונים, סימולציות, לומדות או פעילויות מעשיות.
ב. הסתגלות וגמישות:
למורים ולמפתחי הדרכה יש את היכולת להיות גמישים ולהתסגל לשינוים.
זה יכול לבוא לידי ביטוי בהתאמת סגנונות הלמידה לצרכים שונים שעולים במקביל לתהליך הלמידה או בשינוי מהלך השיעור או סילבוס קורס שתוכנן. מורים ומפתחי הדרכה נדרשים לתכונות אלו גם ברמת המאקרו באירועים גדולים יותר. כגון: קורונה או מלחמה, כאשר ישנה דרישה לתת מענה מהיר ומדוייק במגוון רחב של צרכי למידה שעולים.
כחלק מכל זה, למורים ולמפתחי הדרכה יש את היכולת להתאים שיטות ואסטרטגיות למידה המבוססות על דינמיקה אישית או קבוצתית. יכולת זו היא קריטית מכיוון שלכל לומד או קבוצה עשויות להיות דינמיקות ומאפיינים ספציפיים המשפיעים על חוויית הלמידה שלהם. מורים חייבים להיות קשובים לדינמיקה זו ולהתאים את גישתם בהתאם, ואילו מפתחי הדרכה צריכים להיות ערים לשינויים נדרשים בעקבות דינמיקות אלו במהלך קורס או תוכנית הכשרה שלמה.
גמישות זו עשויה להיות כרוכה בשינוי קצב ההדרכה, מתן תמיכה נוספת ללומדים מתקשים, או לאתגר לומדים מתקדמים עם משימות מורכבות יותר.
נקודה נוספת חשובה, נוגעת להסתגלות לשינויים טכנולוגים. היכולת להשתמש בטכנולוגיות וכלי הוראה שונים עשויה לשפר את חוויות הלמידה. כלים טכנולוגים יכולים להיות פלטפורמות דיגיטליות ללמידה אינטראקטיבית, שילוב משאבים מקוונים ורכיבי מולטימדיה ואודיו, ואפילו שילובם של אפליקציות או טכנולוגיות מתקדמות כמו מציאות מדומה וכו'.
ג. התפתחות מקצועית מתמשכת:
מורים ומפתחי הדרכה מבינים את המשמעות של השתתפות בכנסים, השתלמויות, סמינרים, סדנאות והשתתפות בקהילות מקצועיות כדי לטפח את הצמיחה המקצועית שלהם.
תחומי החינוך והלמידה נמצאים במצב מתמיד של התפתחות, המונעים על ידי מחקר מתמשך, טכנולוגיות מתפתחות וצרכים מתפתחים של הלומדים. העיסוק בפיתוח מקצועי מתמשך מצייד את המורים ומפתחי ההדרכה בידע ובמיומנויות הדרושים כדי להתאים וליישם גישות וכלים חדשניים, ולהבטיח שהם שומרים על הסטנדרטים הגבוהים ביותר המספקים ללומדים את חוויות הלמידה היעילות ביותר.
מורים ומפתחי הדרכה מכירים בכך שחינוך ולמידה הם תחומים דינמיים, ועל ידי אימוץ הרעיון של למידה לאורך החיים, הם מחפשים באופן פעיל הזדמנויות לצמיחה ושיפור, ומפגינים את מחויבותם לספק ללומדים את חוויות הלמידה הטובות ביותר.
ד. מיומנויות ליבה וכישורים:
1. תכנון וארגון:
למורים ומפתחי הדרכה היכולת לתכנן מראש את השיעורים, הפעילויות וההערכות הנדרשות. זה כרוך ביצירת לוח זמנים, הגדרת יעדים ברורים וקביעת הזמן הדרוש לכל משימה.
למורים ולמפתחי הדרכה יש את היכולת למפות את השלבים הדרושים בתהליך הלמידה ולתרגם אותם לזמן הלמידה הנדרש לכל משימה. עם זאת, הם מבינים שתכנון יעיל לא נוגע רק לניהול זמן. הם גם לוקחים בחשבון את הצרכים והיכולות של הלומדים, ומתאימים את תוצרי הלמידה בהתאם. באמצעות היכולת הכה חשובה הזו של תכנון וארגון, מורים ומפתחי הדרכה יוצרים סביבת למידה מובנית שבה הלומדים יכולים לשגשג.
2. מיומנויות בינאישיות:
מורים ומפתחי הדרכה מבינים את כוחם של מסרים ברורים ותמציתיים, ועל ידי כך יש להם את היכולת להבטיח שהרעיונות שלהם מועברים בדייקנות. הם מבצעים הקשבה באופן פעיל, מעריכים את נקודות המבט והתובנות המגוונות של אחרים ועל ידי כך, הם יוצרים סביבה שבה רעיונות חדשניים יכולים לפרוח, ובסופו של דבר לשפר את חוויית הלמידה עבור כל המעורבים.
מה צריך לדעת מעבר לניסיון בהוראה?
הבדלים בין מורים למפתחי הדרכה:
א. מיומנויות ליבה:
1. מיומנויות חקירה:
למפתחי הדרכה יכולת לחקור ולאסוף ידע ממומחי תוכן. הם יודעים לשאול שאלות מעמיקות, לחפש מידע ולערוך מחקר יסודי כדי להבטיח את הדיוק והרלוונטיות של תוכן ההדרכה שהם מפתחים. עם זאת, מורים לרוב לא עובדים עם מומחי תוכן. המורים עצמם הם לרוב מחזיקים בידע הנדרש או לומדים אותו על מנת שיוכלו לאחר מכן להעביר אותו הלאה.
2. מיומנויות שיתופיות:
מפתחי הדרכה עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם מומחי תוכן כדי לרכוש את המומחיות והתובנות הדרושות, ואת המצופה מהעובדים. הם משתפים פעולה בנוסף עם ממשקים נוספים בארגון כדי להשיג הבנה עמוקה של התוכן וליישר אותו עם מטרות הלמידה של תוכנית ההכשרה.
3. מיומנויות טכנולוגיות:
מלבד פיתוח הדרכה קלאסי מסורתי, מפתחי הדרכה משתמשים גם בכלים ופלטפורמות דיגיטליות לפיתוח חומרי הדרכה. מיומנות בטכנולוגיית למידה משפרת את תהליכי הלמידה, מאפשרת חדשנות, מעקב ובקרה ובמקרים מסויימים מאפשרת גם יכולת מדידה לאפקטיביות ההדרכה. כלים טכנולוגים נפוצים בשימוש מפתחי הדרכה הן תוכנות לבניית לומדות , עריכת סרטונים, יצירת סרטוני אנימציה וכו'.. (סטוריליין, קמטזיה, vyond, powtoon ומגוון כלים אחרים).
ב. ניתוח צרכים:
מפתחי הדרכה מבצעים ניתוח צרכים יסודי לזיהוי פערי ידע, תפיסה ומיומנויות לטובת דרישות הכשרה בארגון. את זיהוי הצרכים הם עושים מול מומחי התוכן בארגון או מול המנהלים הרלוונטים שמעלים פער הנוגע ליכולות מקצועיות של עובדיהם.
ג. שיפור ביצועים:
מפתחי הדרכה מטפלים בפערי ביצועים ספציפיים הנובעים מפערי ידע, תפיסה ומיומנויות הקשורים לתפקידי העובדים בתוך הארגון. הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם ממשקים נוספים בארגון כדי לנתח נתוני ביצועים, להבין את התוצאות הרצויות ולתכנן תוכניות הכשרה שמטפלות ביעילות בפערים אלה. לעומת זאת, מורים אינם מלמדים לצורך שיפור ביצועים, ולרוב המיקוד בהוראה הוא בהקניית ידע, ולא מתעסק במיומנויות.
לסיכום:
תחום פיתוח ההדרכה בארגונים חולק קווי דמיון רבים למיומנויות ולכישורים הנדרשים ממורים. בעוד שכל הסבה מקצועית מחייבת העמקת הידע והמיומנויות, המעבר למקצוע פיתוח ההדרכה בארגונים יכול להיות נקודת פתיחה מצוינת ואידיאלית עבור מורים. מעבר זה מאפשר להם למנף את ניסיונם הקיים ואת כישוריהם האישיים לטובתם. חשוב להדגיש שזה לא אומר שלא יהיה צורך בדיוק היכולות או בהשלמת ידע ומיומנויות ספציפיות. אך עם זאת, הדרך הופכת פשוטה יותר, בעזרת לימוד עצמי, השלמת קורס או תואר, או בחירה בתוכנית ליווי ממוקדת.
✍️ נכתב ע"י מעיין דוידי
מלווה אנשי הוראה בתהליך אישי של הסבה מקצועית לפיתוח הדרכה בארגונים
פיתוח הדרכה מדבר אליכם? רוצים להבין איך להשתלב בתחום?
בניתי עמוד עם תכנים חינמיים שיכניסו אתכם לעולם פיתוח ההדרכה ויעזרו לכם להתקדם בקצב שמתאים לכם.
רוצים להבין איפה אתם עומדים ומה נכון עבורכם?
פגישת מיקוד אישית תאפשר לנו למפות יחד את נקודת הפתיחה, לזהות את הפערים והחוזקות – ולבנות עבורכם כיוון מדויק להסבה מקצועית.